Путь к успеху

Категории раздела
Мои статьи [18]
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
Форма входа
Главная » Статьи » Мои статьи

Видовий асортимент та оцінка якості скляних товарів
Видовий асортимент
столових скляних виробів

1.    Посуд для прийняття їжі і напоїв:
•     Склянки для чаю (циліндричної, овальної форми, міст.250 см3),
•    Склянки для вина (бочкоподібної, з перехватом по висоті корпусу, із звичайним або потовщеним дном, місткістю від 25 до 150 см3):
Різновиди: * циліндричної форми – "стопки”,
                   * коничної форми – "шампанки”,
                   * стопка з потовщеним тяжким дном  – "джигер”
•    Склянки для мінеральних, фруктових вод та соків (175-350 см3)
•    Чаркові вироби (складаються з корпусу, ніжки та підставки;
з корпусом, який переходе у підставку, у формі краплі, тюльпану, шару, овалу, з перехватом по висоті корпусу тощо; з ніжкою – прямою, конусною, циліндричною, у вигляді шариків, овальною, воронкоподібною, фігурною, гутною, видувною, витягнутою та може бути з гранями, тобто шліфована або без шліфування):
---чарки (містк. 30 – 100 см3 – висота корпуса дорівнює діаметру)
                         Різновид: * низька, звужена доверху, на короткій ніжці, для
                                              коньяку –"сніфтер”
---бокали (110-150см3 – висота корпуса у 2 рази більше діаметру)
                          Різновиди: * високий, витягнутий на довгій ножці – "флют”
          * із звуженням доверху, для сухого черв.вина – "тюльпан”
          * витягнутий, на короткій ніжці, для каберне – "ліра”
          * із шароподібним корпусом, для бордо і черв.вина – "шар”
          * округлений конус із гострою вершиною вниз – "десерт”
          * конус, закруглений по краю, на маленькій ніжці для 
             міцних вин – "порт-глас”
---бокальчики (місткість 15 – 25 см3)
---фужери (форма чарки або бокала, але місткість 175 – 350 см3)
Різновиди: * правильний конус або "закритий тюльпан” – для
                      мартіні і коктейлів
                   * схожий на чашечку жолудя, на високій ніжці – 
                      кріплених вин;
•    Блюдця : чайні (110 –140 мм) та для варення (75 –100)
•    Кружки для пива, квасу, молока

2.    Посуд для подачі їжі та напоїв:
•    Графини: для води, для вина, для горілки
•    Глечики : для води, пива, квасу, молока.
•    Цукерниці (з кришкою, на ножці, з ручкою, ємкістю 300 – 600 см3
•    Маслянки (з кришкою та бортом) ємкістю 200 – 500 см3
•     Сухарниці та хлібниці (неглибокі, чашоподібні)
•    Блюда (товстостінні, діаметром від 275 – 420 мм)
•    Вази (мають глибину і висоту корпусу; для фруктів 200-350 мм, для печива – 110-160мм, для цукерок, для варення, для крему
•    Салатники ( у вигляді напівкулі, розвернутої чаши, ботом – овальна, човником – зажата з боків; однопорційні)
•    Оселедниці
•    Сільнички
•    Тарілки
•    Судки (гірчичниця, перечниця, сільничка)

3.    Інші скляні вироби:
•    Чайниці,
•    серветниці тощо.

Видовий асортимент
господарського скляного посуду

Банки господарські,
бочата,
сулії тощо

Видовий асортимент
кухонного скляного посуду

Каструлі,
сковороди,
миски,
чайники,
сотейники,
кавники тощо

Оцінка якості скляних виробів

Приймання скляних побутових товарів проводиться партіями. Партією вважається певна кількість виробів одного найменування, вироблена із скла одного виду і оформлена одним документом про якість, в якому містяться найменування виробу, кількість, відповідність виробів НТД та результати випробувань.
Для цього методом випадкового відбору з різних місць від партії виробів відбирають певну кількість виробів. Відібрані таким чином вироби перевіряють за такими показниками: дефекти зовнішнього вигляду, розмір, маса, місткість, стійкість, якість відпалу, термостійкість. Для перевірки наявності дефектів від партії відбирають 1%, але не менше 10 шт., а кришталевих виробів – така ж кількість кожного сорту. Для визначення відповідності виробів основним розмірам, масі, місткості, стійкості, якості відпалу та іншим показникам відбирають 0,5%, але не менше 10 шт. (для кришталевих виробів – від кожного сорту).
При оцінці якості скляних виробів враховують вимоги нормативно-технічних документів на певні види скляних виробів. Так, наприклад, посуд із натрій-калій силікатного скла повинен відповідати вимогам ГОСТ 26821-86 "Посуда и декоративные изделия из натрий-кальций силикатного стекла. Технические условия”.
Якість виготовлення виробів із кришталю визначається ГОСТ 26822-86 "Посуда и декоративные изделия из хрустальных стекол. Технические условия”.
Загальна кількість допустимих дефектів зовнішнього вигляду в одному дрібному виробі повинна бути не більше 2, середньому – 3, в крупних – 4.
В залежності від якості кришталевого скла, способів виробки і обробки кришталеві вироби  поділяють на 1 та 2-й сорти, крім виробів пресованих без малюнка, які не діляться на сорти.
При оцінюванні якості скляних побутових товарів особлива увага звертається на відповідність виробів установленим нормам до зовнішнього вигляду, розмірів, якості, відпалу та термостійкості.
При перевірці якості скляних виробів необхідно враховувати фактори, що зумовлюють можливість зарахування виробів до того чи іншого сорту чи ступеня придатності. Такими факторами є вид скла, спосіб виробки, вид дефекту, розмір і місцезнаходження дефекту на виробі, розмір виробу, кількість однойменних дефектів на виробі, загальна кількість допустимих дефектів на виробі.
Перед початком проведення оцінювання якості необхідно визначити групу скляних виробів за розміром (за висотою, діаметром, довжиною, повною місткістю), спосіб виробки, а потім, вже, починати оцінювати характер дефектів.
Дефекти зовнішнього вигляду скляних виробів визначаються зовнішнім оглядом неозброєним оком в умовах нормального освітлення на відстані 500-600мм від ока спостерігача. Міцність закріплення декоративних покриттів перевіряють сильним протиранням бавовняною тканиною протягом  30 с.

В скляних виробах можуть виникнути дефекти, які поділяють на групи:
1  група дефектів:    "Дефекти скломаси”
Дефекти цієї групи понижують естетичну цінність виробів, а також механічну міцність і термостійкість, знижують оптичну однорідність скла, створюють внутрішню напругу в склі, що може бути причиною биття в процесі експлуатації і при транспортуванні скляних виробів
Дефекти даної групи утворюються в результаті  порушення процесів отримання шихти, недостатнього просвітлювання скломаси та порушення інших .
Види дефектів скломаси:
•    повітряні газові включення:   - у вигляді "мошки” (діаметр до 0,8 мм);
                                           - у вигляді пузирів (більш 0,8 мм) - прозорі або непрозорі
•    кристалічні включення: - у вигляді нерозчинних піщинок (шихтний камінь), - у вигляді закристалізованих новоутворень ("рух”),
                          - у вигляді викрашених кусочків вогнетривів (шамотний камінь)
•    скловидні включення: - ниткоподібні хвил. лінії або смуги іншого складу, ніж скломаса (свіль), - прозорі або ж з відтінками згустків скла бугорки або краплі (шлір)
•    недостатнє знебарвлення, замутнення у вигляді зеленуватих, голубуватих або інших відтінків, що впливає на прозорість скла та погіршує зовнішній вигляд виробу.
2  група дефектів:    "Дефекти виробки”
До цієї групи дефектів відносять дефекти, що виникають при формуванні виробів
Види дефектів виробки:
•    деформація виробу чи його частини (деталі),   
•    нерівномірна товщина стінок і дна виробу,                              
•    несиметричність ручок, - викривлення ручок і ніжок, 
•    зазор між корпусом і кришкою,                   
•     скривлення виробу;  кованість (специфічний дефект пресованих виробів, нерівності у вигляді  дрібної хвилястої поверхні),
•     облой і залишки (виступи скла з роз’ємних прес-форм); 
•    зморшки,   складки на поверхні, прилепи скла, 
•    подряпини,     риски на поверхні,     тонкі тріщини на стінках виробу,
•    овальність корпусу і дна виробів більше 2% зовнішнього діаметра,  -
•    продутість стінок, недопресування та ін.

3  група дефектів:    "Дефекти обробки”
виникають на виробах на завершальному етапі виробництва
Види дефектів обробки:
•    переплавлений край,
•    риски від абразивного матеріалу,   
•    сліди кислотної поліровки (хвилястість, залишок "солей”), 
•    шви на ніжках виробів тощо.
Недопустимі дефекти обробки: осипання краю,  незаплавлені щербини і сколення, похитування виробів на горизонтальній площині,  недополірування поверхні виробу,  неоплавлені (гострі, ріжучі) краї верху і дна виробу.

4 група дефектів:    "Дефекти декорування”
•    несиметричність, 
•    не доведення і переведення лінії малюнка,  
•     "заовальність” алмазних граней,    
•     забруднення,  
•    розтріскування,  
•     вигорання, 
•     потемніння і неміцне закріплення силікатних, люстрових та інших фарб

Згідно з НТД, при одержанні незадовільних результатів перевірки і випробувань скляних виробів хоча б з одного показника, проводять повторну перевірку на подвоєній вибірці.

Категория: Мои статьи | Добавил: ТВП (20.01.2012)
Просмотров: 5524 | Рейтинг: 5.0/1
Всего комментариев: 0
Имя *:
Email *:
Код *:
Поиск
Друзья сайта
  • Официальный блог
  • Сообщество uCoz
  • FAQ по системе
  • Инструкции для uCoz